blogi

Minusta minuun vinkkejä syksyyn ja pimeyteen

Minulle itselleni syksy on ollut aina uuden luomisen aikaa. Olenkin alkanut ajattelemaan, että minun uusi vuosi alkaa syksyllä! Pidän syksystä, joten se ei ole minulle ahdistavaa. Pimeys toki vähän hämmentää, joskus jopa pelottaa. Koleus ja kosteus ei myöskään ole kehoni parhaita ystäviä, mutta olen viime vuosien aikana oivaltanut muutaman vinkin, miten selviän paremmin näistä kaikista, mitä syksy ja talvi tuo tullessaan.
Jaan niistä muutan teille täällä. Ei ole kalliita vinkkejä eikä vaadi hirveästi mitään ihmeellistä! Lue, kokeile ja hämmästy! Tai sitten nämä ovat sinulle jo hyvinkin tuttuja juttuja…..
RAKASTAN KYNTTILÖITÄ! Niillä luo ihanasti tunnelmaa ja mukavan kotoisaa oloa kotona. ( kynttilän hämärässä mikään pöly ja koirankarvatkaan eivät näy niin silmään pistävästi). Parhaita ovat aikaiset aamut, pimeän hämärässä kynttilän valossa nauttia aamiaista kupponen kuuma kahvia kaverina ja koko talo vielä unessa muuten. Vaikka kesällä on aikainen aurinko ja valo ihania, tätä kyllä odotan aina eniten syksyn saapuessa. Mitäpä jos joku aamu heräisitkin normaalia aikaisemmin ja ottaisit omaa aikaa ja tilaa itsellesi? Omien ajatuksien kanssa ja herättäisit kehoa rauhassa, ehkä venytellen rankaa joustavammaksi päivän askareita varten?
VILLASUKAT Ne lämmittävät ja tuovat pehmoista tunnetta koko kehoon! Myös sellaista, että on lupa olla vain. Tätä minä teen syksyisin niin paljon kuin mahdollista, käperryn omaan kuplaani vielä enemmän. Sallin itselleni sen, enkä sovi mitään ylimääräistä kalenteriin. En ainakaan sellaista, mistä minä en voimaannu. Oletko kurkannut kalenteriasi hieman eri näkökulmasta? Jospa siellä onkin jotain sellaista, mikä ei palvele sinua? Ja voisiko asialle tehdä jotain? Ihan jo asian tiedostaminen auttaa!
RAAKASUKLAA! Nam! Kuinka valtavan tarpeellinen mielihyvän lähde keholle että mielelle! Erityisesti kosteudesta ja koleudesta kipeytyneelle keholle. Nautin sitä usein, pieni määriä kerrallaan. Hitaasti, en kiireellä. Tykkään valmistaa myös itse niitä! Erittäin helppo ja hyvin paljon reseptejä löytyy netistä ja somesta, esim. Karita Tykkä sivustolla. Kokeile! Ehkä sinäkin liityt raakasuklaan faniklubiin!
PUHDAS KOTI. Kesän jäljiltä kaikkialla on pölyä ja pölyä. Meillä lisäksi mustaa koirankarvaa. Minusta on ihana tehdä tilaa karsimalla turhaa tavaraa pois, jäsennän usein myös ajatuksiani kohti tulevaa talvea siinä samalla. En SUORITA siivoamista, vaan teen pikku hiljaa. Ei siis todellakaan oli koko ajan siistiä. Se ei ole tämän tarkoitus. Vaan silloin kun siltä tuntuu. Syksyllä oman itsensä kuuntelu vielä korostuu entisestään, se auttaa minua jaksamaan. Etten tee liikaa, sillä pimeys väsyttää. Ainakin minua erittäin erityisherkkää feminiisistä ihmistä.
YRTTITEE. Kesällä menee paljon enemmän kahvia, syksyllä tämä sitten vaihtuu yritti- ja rhoibosteehen. Lakritsijuuri tai piparminttu. Ja hunajaa & inkivääriä tietty! Kesällä syön myös enemmän salaattia, syksyn saapuessa erilaiset lämpimät kasvisosekeitot tuntuvat kehossa mukavammalta. Mausteita ja yrttejä, inkivääriä ja kurkumaa. Kokeile lisätä mausteita ja yrttejä ravintoosi, kehosi kiittää!
METSÄ. Ehdottomasti! Luonnon raikkaus ja värit! Metsästä tulee entistä rakkaampi ja tärkeämpi. Minulle happirikas ilma on tärkeää tunkkaisen kesän jälkeen. Keuhkojeni sairastuttua, entistä tärkeämpi. En tosin pidä hirvikärpäsistä, joten valitsen tarkoin mihin metsään menen ja kuinka syvälle. Olethan sinäkin varmasti jo kuullut ja lukenut metsäterapian vaikutuksista? Jo 15 minuuttia metsässä saa muutosta aikaiseksi, eikä maksa mitään ja meillähän metsää riittää!
POSITIIVISUUS. Tiedostan. että minun on fokusoitava omat ajatukseni entistä tarkemmin ja olla tietoisempi kuin tietoinen mieleni. Sillä syksy voi tuoda myös ahdistusta ja apatiaa mukanaan. Jolloin sen kyllä huomaa omasta rintarangasta. Helposti se painuu kasaan, mikä vaikuttaa myös niskan asentoon. Oletko sinä kiinnittänyt tähän samaan huomiota? Tiedostatko sinä, millaisilla ajatuksilla itseäsi ruokit?
KOTI-ILLAT. Kiitos, kyllä! Ja villasukat ja viltti. Siinä on parasta lääkettä syysmasennukseen! Hyvässä seurassa vielä, ehkä hempeitä leffoja, hyvää syötävää ja lämmintä yrttiteetä! Näillä kyllä lämpiää pahempikin vilukissa. Ja miksi ei lasi punaviiniäkin ole joskus tarpeen! Tärkeintä itselleni on kuunnella sisäistä ääntäni. Se kertoo parhaiten, mitä kaipaan. Henkisesti ja fyysisesti. Ylläpidän näin omaa tasapainoani ja minulla on siis vahvempi ole selviytyä pimeydestä ja siitä loskakeli ajastakin, mistä en kyllä tykkää yhtään. Entäpä jos hidastaisit vähän? Onnistuisiko se? miksi ei?
OIVALLUS:
Sisäinen ääni, mieli ja keho. Oma yhteys näihin ja oma rohkeus kuunnella niitä. Oma voima rakkaudella itselle ja muille. Näiden ympärille on sitten hyvä rakentaa hyvä ravinto, liikunta, uni ja tavallinen arki, niin kotona kuin töissäkin.
Tsemppiä syksyyn kaikille!

Author


Avatar